Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

33 weken controle




Voorbereiding op je bevalling

Veel vrouwen hebben in de laatste weken van de zwangerschap last van de zogenaamde ‘nesteldrang’. Dat is niet gek, want je lichaam en geest maken zich klaar voor de bevalling. De kraamzorg komt langs voor een intake en om de babykamer te bezichtigen, vragen te beantwoorden en tips te geven. Ook wij komen nog langs voor een huisbezoek om de bevalling te bespreken.

Om een beetje overzicht te houden in alles wat je moet regelen en in huis moet halen voor de bevalling, de kraamtijd en voor je kindje hebben we een aantal ‘checklisten’ gemaakt.

  • Of je nou thuis of in het ziekenhuis bevalt, je bed moet op de juiste hoogte zijn. Dit is belangrijk voor onze ergonomie (lees: rug) en die van de kraamzorg. We komen immers diverse malen bij je thuis om controles te doen. De bovenzijde van het matras dient op 70-80cm hoogte te zijn. Je kunt hiervoor klossen huren bij de Thuiszorgwinkel of bierkratjes of andere hulpmiddelen gebruiken. Als je bed niet omhoog gezet kan worden, zet dan een ander (eenpersoons) bed omhoog of in een uiterst noodgeval, leg een plank of deur op je matras en leg er een ander matras bovenop zodat die niet inzakt.
  • Minimaal 1 kant van het bed moet vrij zijn en er moet goede verlichting van minimaal 60 Watt aanwezig zijn in de slaapkamer.
  • De meeste zorgverzekeraars zorgen voor een kraampakket met spullen die je nodig hebt bij de bevalling en in de kraamweek. Krijg je deze niet, zorg dan dat je de inhoud zelf aanschaft bij een drogisterij.
  • Jij en je kindje hebben diverse spullen nodig in de eerste kraamweek, zoals kruiken, thermometers, kleding etc. Daar hebben we een fijn lijstje voor!
  • Zet een ingepakte tas klaar met spullen voor het ziekenhuis. Ook wanneer je thuis wil bevallen is het handig deze klaar te hebben staan voor het geval je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet. Leg een briefje bij de tas met de laatste dingen die je nog mee moet nemen, zoals een telefoonoplader, die je partner nog snel in kan pakken als het nodig is.
  • Zet je maxicosi al bij de voordeur. Deze heb je nodig als je naar het ziekenhuis gaat om hem natuurlijk gevuld mee terug te nemen!
  • Veel huisnummers zijn in het donker slecht te lezen. Als we ’s nachts naar je toekomen, zorg dan dat de lichten in en rond het huis branden.
  • Levert het vinden van jullie adres vaak problemen op? Geef ons dan al in de zwangerschap extra instructies, een plattegrond of routebeschrijving.

Let op! Als je gewicht in de uitgerekende periode meer dan 100 kg is en je graag thuis wil bevallen, is het verstandig op de begane grond een bevalruimte in te richten. Bijvoorbeeld door een eenpersoonsbed in de woonkamer te plaatsen of een matras op de keukentafel te leggen. Dit is op last van de ambulance, hoewel we die natuurlijk niet nodig hopen te hebben.

geboorteaangifte vpwijchen

Zet je bed op 70-80cm hoogte. Huur hiervoor klossen bij Duxxie.

Krijg je geen kraampakket, zorg dan dat je de inhoud zelf aanschaft.

Jij en je kindje hebben een aantal spullen nodig in de eerste kraamweek.

Zet een ingepakte ziekenhuistas klaar voor als je in het ziekenhuis wil bevallen of er onverwachts naartoe moet.

Kijk voor bovenstaande spullen op onze Checklist