Kraamzorg

De kraamverzorgende is onmisbaar bij een thuisbevalling en in de kraamperiode. Als je thuis gaat bevallen zal zij ons helpen bij medische handelingen en in de verzorging. Na de bevalling verzorgt ze jullie gezin gedurende de eerste 8 dagen. Beval je in het ziekenhuis dan komt ze bij jullie thuis op het moment dat jij en je kindje ontslagen worden.

Ze voert lichamelijke controles bij jou en je kindje uit, begeleidt jou bij de (borst)voeding en leert jullie alles over de verzorging van jullie kindje. Afhankelijk van het aantal uren kraamzorg dat je hebt aangevraagd, verricht ze ook nog lichte huishoudelijke taken en kan ze voor evt. andere kinderen zorgen. Deze afspraken maak je met de kraamzorgorganisatie die de zorg gaat leveren.

Bij vragen of twijfels over de controles of de borstvoeding overlegt ze met ons en maken we samen bij elke nieuwe situatie een nieuw plan of beleid.

Image

De kraamverzorgende is jouw steun en toeverlaat in de kraamweek!

Aanvragen

Het advies is om kraamzorg aan te vragen vóór 16 weken zwangerschap. Er zijn diverse kraamzorgorganisaties die allemaal goede zorg leveren, maar belangrijk is dat de organisatie die jullie uitkiezen is aangesloten bij je zorgverzekering. Kraamzorg wordt immers voor iedereen vergoed vanuit het basispakket. Er is wel een eigen bijdrage van €4,30 per uur, die bij sommige aanvullende pakketten wordt vergoed.

We adviseren om het maximum aantal uren kraamzorg aan te vragen, dat is 49u bij borstvoeding en 45u bij kunstvoeding verspreid over 8 dagen. Soms is het nodig om nog extra hulp uit je omgeving te vragen naast kraamzorg. Ga je niet voor het maximum aantal uren, dan vragen wij je om minimaal 24u kraamzorg aan te vragen, zodat ze in ieder geval de medische controles bij jou en je kindje kan doen.

Als tijdens de kraamweek blijkt dat er bijzonderheden zijn waardoor je extra kraamzorg nodig hebt, kunnen we daar een indicatie voor afgeven. Je kunt dan extra uren en dagen kraamzorg krijgen.

Image

Vraag kraamzorg op tijd aan: vóór 16 weken zwangerschap!