24/7 bereikbaar op 06-51822634 en voor algemene vragen van 8.30-12.30 uur op 024-6414709
35 WEKEN CONTROLE
Bespreken bevalling
Rond 35 weken bespreken we individueel en uitgebreid je geboortewensen en vragen over de bevalling.
Tijdens deze afspraak nemen we alle tijd om jullie geboortewensen en vragen over de bevalling en kraamtijd te bespreken. We vragen hoe je aankijkt tegen de bevalling en waar je wil bevallen. In het geval van een thuisbevalling bekijken we welke kamer(s) hiervoor geschikt is en of je alle spullen in huis hebt die dan nodig zijn. We vertellen wanneer je ons moet bellen als de bevalling zich aandient. Natuurlijk denken we mee als er vragen zijn over de babykamer en de babyspullen.
Thuis, in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevallen
In onze regio kun je kiezen om thuis te bevallen of in één van de ziekenhuizen CWZ, Radboud UMC of Bernhoven. Het allerbelangrijkste is dat je daar bevalt waar jij je prettig ontspannen en veilig voelt. Op die plek zul je door ontspanning de meeste oxytocine (weeënhormoon) aanmaken, krijg je betere weeën en beval je dus het beste.
Waar je ook gaat bevallen, we komen altijd eerst bij je thuis kijken. Je kunt dus ook nog op het laatste moment besluiten waar je wil bevallen. Wil je thuis bevallen, dan bellen wij de kraamzorg om ons te assisteren. Wil je in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevallen, dan gaan we met je mee en begeleiding we jouw bevalling aldaar. De verpleegkundige van de verloskamers of een kraamverzorgster zal ons dan helpen. We rijden met 2 auto’s daar naartoe.
Soms wordt voor je besloten dat je thuis bevalt als het te snel gaat om in het ziekenhuis te komen. Of je moet toch naar het ziekenhuis toe omdat er een situatie optreedt die medische hulp behoeft, bijvoorbeeld als je kindje in het vruchtwater gepoept heeft. In de meeste gevallen gaan we dan met de auto naar het ziekenhuis, een enkele keer met de ambulance.
In Nederland is thuis bevallen even veilig als bevallen in het geboortehuis of in het ziekenhuis. We hebben in onze verlostas alles bij om een thuisbevalling zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan: medicijnen, zuurstof, baarkruk etc. We weten dat wanneer je in het ziekenhuis bevalt, de drempel om om hulp te vragen lager is. Daarom heb je wat meer kans op (onnodige) ingrepen.
Wanneer je in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevalt, ga je ongeveer 2 uur na de bevalling weer naar huis, ook ’s nachts. Je belt de kraamzorg op het moment dat je wil vertrekken, zodat die direct bij jullie thuis de hulp kan komen opstarten,.
Voor een goede voorbereiding kun je de voorlichtingsavond over de bevalling van het VCCN volgen. Lees daar hier meer over.