Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

30 weken controle



Voorlichtingsavond Bevalling

Nu de bevalling dichterbij komt, komen er mogelijk allerlei vragen bij je op. In je omgeving lopen de verhalen uiteen van ‘makkelijke’ tot ‘moeilijke’ bevallingen, van snelle thuisbevallingen, tot “dagenlang wachten tot het doorzet”. Maar hoe kun je uit al deze ervaringen nou filteren wat een ‘gemiddelde’ bevalling is en wat je dus te wachten staat? Om deze vragen te beantwoorden nodigen we jou en je partner graag uit op onze voorlichtingsavond over de bevalling. Eén van onze verloskundigen geeft uitleg over de laatste weken en uitgebreide informatie over de bevalling zelf: wat zijn weeën, hoe kun je persen, in welke houding kun je bevallen, kies je voor thuis of poliklinisch bevallen, wanneer moet je ons bellen, welke vormen van pijnstilling zijn er en nog veel meer!

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Bij je eerste kindje, maar ook als opfrisser bij een volgende bevalling is dit een aanrader!

Locatie: Brede School Noorderlicht.
Roerdompstraat 76, Wijchen.
Aanmelden (Tijdelijk online via Zoom)

Geboortewensplan

Naarmate de zwangerschap vordert ga je je voorbereiden op de bevalling. Samen met je partner én met ons bespreek je wat jullie belangrijk vinden en welke wensen jullie hebben, zodat wij of de gynaecoloog hier zo goed mogelijk rekening mee kunnen houden. Je kunt hierbij gebruik maken van een geboorteplan. Dit is een beknopt document met een aantal punten die jullie wensen weergeven. Om teleurstelling te voorkomen, is het goed om je vooraf te realiseren dat deze wensen niet altijd uit (kunnen) komen. De bevalling kan anders verlopen dan je van tevoren gedacht had. Ook kan het zijn dat we om een medische reden de zorg over moeten dragen aan de gynaecoloog, waarbij de begeleiding en zorg een andere vorm krijgen. Dat is niet erg! Het belangrijkste is dat degene die jouw bevalling begeleidt, luistert naar jouw behoeftes en met jullie overlegt wanneer er aangepaste zorg nodig is of interventies nodig zijn.

geboorteaangifte vpwijchen

Met óf zonder plan, laat die bevalling maar rustig over je heen komen!

Hb controle

Bij 30 weken meten we met een vingerprik het hemoglobinegehalte (Hb) in je bloed. Dit is het ijzergehalte. Hemoglobine is de rode kleurstof in je rode bloedcellen. Hb is nodig voor het transport van zuurstof van je longen naar je organen en weefsels. Als je Hb-gehalte te laag is, noemen we dit bloedarmoede. Er kan dan niet voldoende zuurstof getransporteerd worden.

In de zwangerschap is het normaal dat je Hb-gehalte daalt en aan het einde van de zwangerschap weer iets stijgt. Omdat alle vrouwen bloedverlies hebben na de bevalling en daarmee weer een daling van het Hb, is het belangrijk dat je Hb aan het einde van de zwangerschap voldoende is.

Wanneer je een te laag Hb hebt, kun je verschillende klachten krijgen zoals: vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten, slap voelen en oorsuizen. We schrijven dan ferrofumaraat (ijzermedicatie) voor om je Hb-gehalte weer op peil te brengen.

Je kunt zelf ook zorgen voor een goed Hb-gehalte door:

  • Het eten van ijzerrijke voeding: donkergroene groentes, brood, volkorenproducten, peulvruchten, noten en rund- of lamsvlees (goed doorbakken!).
  • Het eten van vitamine-C houdende producten, zoals groenten en fruit, bij de maaltijd, die de opname van ijzer uit voeding stimuleren.
  • Het drinken van vitamine-C drankjes, zoals sinaasappelsap, die de opname van ijzer uit voeding stimuleren.
  • Het drinken van Roosvicee ferro of Floradix.
  • Geen melk, koffie of thee bij het eten te drinken, die de opname van ijzer uit de voeding verminderen.
  • Geen yoghurt of andere calciumhoudende producten nemen bij de maaltijd, die de opname van ijzer uit de voeding verminderen.
zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Eet tijdens de zwangerschap ijzerrijke producten en drink geen koffie, thee of melk bij de maaltijd!