Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

23 weken controle



Kindsbewegingen

Je hebt er lang naar uitgekeken, eindelijk voel je je kindje bewegen! Dit is meestal rond 20 weken zwangerschap. Zwangeren omschrijven deze eerste bewegingen als ‘plopjes’. Ze voelen deze nog niet elke dag en het kan de ene dag meer zijn dan de andere dag. Vanaf 24 weken is het normaal dat je je kindje elke dag voelt bewegen. Pas vanaf 27-30 weken komt er duidelijke regelmaat in de bewegingen. Een kindje dat goed beweegt laat zien dat hij of zij in goede conditie is. Als dit niet zo is, zal je kindje stiller gaan liggen om energie te besparen. Daarom vragen we elke controle of je je kindje goed voelt bewegen.

Als je twijfelt of je je kindje hebt voelen bewegen of je hebt het gevoel dat je je kindje minder (krachtig of vaak) voelt dan normaal, adviseren wij je wat te eten en daarna rustig op de bank of op bed te gaan liggen op je linker zij. Leg je handen op je buik en probeer je kindje te stimuleren door met je handen contact te maken. Blijf 2 uur liggen en tel het aantal kindsbewegingen dat je voelt.

Neem contact met ons op als:

  • Je de baby minder dan 10 keer hebt voelen bewegen in die 2 uur.
  • De baby plotseling kinder beweegt dan je normaal gewend bent.
  • Je ongerust bent of twijfels hebt over het aantal bewegingen van je kindje.

Een kind dat goed beweegt is in goede conditie!

Aanvullend bloedonderzoek

In sommige gevallen is het nodig om naast het standaard bloedonderzoek nog aanvullend bloedonderzoek te doen. De meest voorkomende indicaties zijn onderzoek naar suikerziekte in de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes) en onderzoek bij Rhesus D- of Rhesus c-negatieve zwangeren.

We doen onderzoek naar zwangerschapsdiabetes tussen 24 en 28 weken. Er zijn een aantal risicofactoren waarbij de kans op een te hoge stijging van het bloedsuiker gehalte in de zwangerschap verhoogd is. Heb je één van de volgende risicofactoren, dan krijg je bij deze controle een labformulier mee om bloed te laten prikken:

  • Herkomst: Hindoestaans, Mediterraan of afkomstig uit Azië, Afrika, Antillen, Suriname, Midden-Oosten
  • Familiaire belasting voor diabetes mellitus (suikerziekte) bij vader/moeder/broers/zussen
  • BMI ≥ 30,0 (bepaald bij de intake)
  • Zwangerschapsdiabetes in het verleden
  • Een kindje met een hoog geboortegewicht (macrosomie) in voorgeschiedenis (p>97,7 PRN curves)
  • Onbegrepen vruchtdood in voorgeschiedenis
  • Een kindje met een geschat hoog geboortegewicht (macrosomie) in deze zwangerschap (AC≥ p 97, Verburg curves) of teveel vruchtwater (polyhydramnion).

Is jouw Rhesus D- of Rhesus C-bloedgroep negatief (dit vertellen we bij de intake) dan geven we je bij deze controle een labformulier mee om bij 27 weken bloed te prikken.

Als je Rhesus D-negatief bent, wordt je bloed in week 27 van de zwangerschap nog een keer onderzocht op antistoffen. Het laboratorium bepaalt in je bloed dit keer ook of je kind Rhesus D-negatief of -positief is. Is je kind Rhesus D-positief dan krijg je van ons bij 30 weken en binnen 48 uur na de bevalling een injectie om te voorkomen dat je antistoffen aanmaakt. Is je kind Rhesus D-negatief, dan hoeven we niets te doen, omdat je lichaam geen antistoffen aan zal maken aangezien jullie Rhesus D-bloedgroep hetzelfde is.

Als je Rhesus c-negatief bent, kan je lichaam ook antistoffen maken tegen het bloed van je kind. Er bestaat geen injectie om dat te voorkomen. Daarom onderzoekt het laboratorium in week 27 van de zwangerschap of je lichaam antistoffen maakt. Zo ja, dan zullen wij en de gynaecoloog je tijdens de zwangerschap extra controleren. Die extra controles zijn nodig om te ontdekken of de gezondheid van je kind in gevaar komt.

Voor meer informatie over zwangerschapsdiabetes kijk op:
De Verloskundige – Diabetes

Voor meer informatie over Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap lees:
Folder RIVM