Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

37-40 weken controles



Kindsbewegingen

Eerder hadden we het al over het voelen bewegen van je kindje. Vanaf 28 weken zul je merken dat er meer regelmaat in de bewegingen komt en dat deze ook krachtiger worden. Duidelijk schopjes voel je nu op diverse plekken in je buik.

Er zijn vaste momenten op de dag, ’s avonds of ’s nachts waarop je je kindje altijd voelt bewegen. Dit is meestal als jij tot rust bent gekomen, bijvoorbeeld als je op de bank zit of op bed ligt. Je kindje heeft dus niet hetzelfde dag- en nachtritme als jij, waardoor je ’s nachts misschien wel wakker wordt of wakker ligt van alle drukte in je buik.

Naarmate de zwangerschap vordert zal je kindje langer slapen, tot 45-60 minuten in de laatste weken van d e laatste weken van de zwangerschap. In die periode komt er ook minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zul je merken dat de bewegingen vanaf ca 36 weken minder krachtig worden, meer schuiven en draaien in plaats van schoppen. Echter, het aantal bewegingen en de momenten waarop je je kindje altijd voelt bewegen, moeten hetzelfde blijven.

Als je twijfelt of je je kindje hebt voelen bewegen of je hebt het gevoel dat je je kindje minder (krachtig of vaak) voelt dan normaal, adviseren wij je wat te eten en daarna rustig op de bank of op bed te gaan liggen op je linker zij. Leg je handen op je buik en probeer je kindje te stimuleren door met je handen contact te maken. Blijf 2 uur liggen en tel het aantal kindsbewegingen dat je voelt.

Bel ons als:

  • Je de baby minder dan 10 keer hebt voelen bewegen in die 2 uur.
  • De baby plotseling minder beweegt dan je normaal gewend bent.
  • Je ongerust bent of twijfels hebt over het aantal bewegingen van je kindje.

Een kindje dat goed beweegt is in goede conditie!

Slijmprop

In de laatste weken van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Je kunt in 1 keer een grotere hoeveelheid wit/geel/groen (draderig) slijm verliezen, maar het kan ook zijn dat je meermaals beetjes verliest. In de slijmprop zit vaak wat bloed, meestal oud bruin, maar soms ook een beetje helderrood. Dit hoort erbij en is niet verontrustend. Het verlies van de slijmprop is geen teken dat je bevalling gaat beginnen, deze kan nog dagen tot weken op zich laten wachten. Ook mag je gewoon in bad of zwemmen na het slijmverlies, het kindje zit immers goed beschermd in de vliezen.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Het verlies van de slijmprop is geen teken dat de bevalling gaat beginnen.

Voorweeën

In de dagen tot weken voor je bevalling kun je (toenemend) harde buiken hebben. Veel vrouwen benoemen dit als “rommelen”. Harde buiken ontstaan doordat de baarmoeder een spier is die met periodes (on)regelmatig samentrekt. De spier is aan het ‘oefenen’ voor de bevalling. Vandaar dat deze harde buiken ook voor- of oefenweeën worden genoemd.

Voorweeën worden vaak als een ‘vervelend gevoel’ omschreven, meestal zijn ze niet echt pijnlijk. Het zijn kortdurende samentrekkingen van ca 30-40 seconden. Tussen de voorweeën kun je een menstruatiepijn ervaren. Dit kan soms uren duren, het kan stoppen en uren of dagen later weer opnieuw beginnen of doorzetten in de echte weeën.

Probeer je in dit geval zoveel mogelijk te ontspannen. Warmte, zoals een warme douche/bad of kruik, kunnen hierbij helpen. Omdat veel vrouwen in rust, dus in de avond of nacht, deze voorweeën ervaren, komen ze meestal niet aan voldoende slaap toe. Haal eventueel gemiste slaap overdag in zodat je toch redelijk uitgerust bent.

kinderwagen, vpwijchen

Voorweeën kunnen overgaan in ‘echte’ weeën, maar zakken meestal nog af.

Aftellen

Eindelijk ben je dan met verlof. De laatste zwangerschapsweken zijn aangebroken en de bevalling komt nu echt dichtbij. Enerzijds kun je nog enorm genieten van je zwangere buik en van het bewegen van je kindje. Voor je het weet is deze tijd voorbij! Anderzijds kun je ook veel fysieke hinder ondervinden en zit je misschien niet meer zo lekker in je vel. Veel vrouwen noemen dit de ‘laatste loodjes’ en ervaren in meer of mindere mate zwangerschapskwalen: slapeloosheid, vaak plassen, vocht vasthouden, pijn in je bekken en/of rug en voorweeën. Probeer afleiding te vinden, maar het ook rustig aan te doen. Ga overdag een tijd op bed liggen, ook als je niet kunt slapen, rust je lichaam wel uit.

Zwangerschapskwalen horen er in de laatste fase bij, maar bel ons als:

  • Je ondanks vaak plassen het gevoel hebt niet uit te kunnen plassen, je pijn hebt bij het plassen of in je onderbuik of bloed hebt bij de urine. Je kunt dan een blaasontsteking hebben.
  • Of als je naast vocht vast houden last hebt van hoofdpijn, misselijkheid, braken, sterretjes of wazig zien, pijn tussen de schouderbladen een strak bandgevoel in de bovenbuik of tintelende vingers ondanks rust en paracetamol gebruik. We willen dan je bloeddruk en urine controleren op de praktijk.

Zwangerschapskwalen horen er in de laatste fase bij, maar trek bij ons aan de bel als je je niet lekker voelt of als je klachten hebt die je niet vertrouwt.