Huisbezoek

Rond 36 weken doen we bij al onze zwangeren een huisbezoek, ook op basis van casemangerschap bij zwangeren die bij de gynaecoloog onder zorg zijn. Ben je zwanger van een meerling, dan verplaatsen we het huisbezoek naar 32 weken, omdat de kans dat je eerder bevalt groter is.

We leren jou en je partner tijdens het huisbezoek nog beter kennen omdat we nu te gast zijn in jullie vertrouwde omgeving. Tijdens dit bezoek nemen we alle tijd om jullie geboortewensen en vragen over de bevalling en kraamtijd te bespreken. We vragen hoe je aankijkt tegen de bevalling en waar je wil bevallen. In het geval van een thuisbevalling bekijken we welke kamer(s) hiervoor geschikt is en of je alle spullen in huis hebt die dan nodig zijn. We vertellen wanneer je ons moet bellen als de bevalling zich aandient. Natuurlijk kijken we ook mee op de babykamer en naar de babyspullen, omdat veel ouders hier nog vragen over hebben.

Image

We doen bij iedereen een huisbezoek in de laatste fase van de zwangerschap!

Thuis, in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevallen

In onze regio kun je kiezen om thuis te bevallen, te bevallen in Geboortehuis NEO of in één van de ziekenhuizen CWZ of Radboud UMC. Het allerbelangrijkste is dat je daar bevalt waar jij je prettig ontspannen en veilig voelt. Op die plek zul je door ontspanning de meeste oxytocine (weeënhormoon) aanmaken, krijg je betere weeën en beval je dus het beste.

Waar je ook gaat bevallen, we komen altijd eerst bij je thuis kijken. Je kunt dus ook nog op het laatste moment besluiten waar je wil bevallen. Wil je thuis bevallen, dan bellen wij de kraamzorg om ons te assisteren. Wil je in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevallen, dan gaan we met je mee en begeleiding we jouw bevalling aldaar. De verpleegkundige van de verloskamers zal ons dan helpen. We rijden met 2 auto’s daar naartoe en jij kunt meerijden met je partner of met ons.

Soms wordt voor je besloten dat je thuis bevalt als het te snel gaat om in het ziekenhuis te komen. Of je moet toch naar het ziekenhuis toe omdat er een situatie optreedt die medische hulp behoeft, bijvoorbeeld als je kindje in het vruchtwater gepoept heeft. In de meeste gevallen gaan we dan met de auto naar het ziekenhuis, een enkele keer met de ambulance.

In Nederland is thuis bevallen even veilig als bevallen in het geboortehuis of in het ziekenhuis. We hebben in onze verlostas alles bij om een thuisbevalling zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan: medicijnen, zuurstof, baarkruk etc. We weten dat wanneer je in het ziekenhuis bevalt, de drempel om om hulp te vragen lager is. Daarom heb je wat meer kans op (onnodige) ingrepen.

Wanneer je in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevalt, ga je ongeveer 3 uur na de bevalling weer naar huis, in principe ook ’s nachts. Je belt de kraamzorg op het moment dat je wil vertrekken, zodat die direct bij jullie thuis de hulp kan komen opstarten, ook ’s nachts!

Beide ziekenhuizen hebben open dagen waarop je het geboortehuis en de verloskamers kunt bezoeken.

Image

Jij mag kiezen waar je wil bevallen!

Thuis bevallen in Nederland is even veilig als in het geboortehuis of in het ziekenhuis bevallen.

Veel zorgverzekeraars brengen voor een poliklinische bevalling in het geboortehuis of in het ziekenhuis een eigen bijdrage in rekening, vraag dit goed na!

Kijk voor meer informatie op de websites van Geboortehuis NEO, CWZ en Radboud UMC.