Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Pijnstilling

Als je aan de bevalling denkt, kunnen er allerlei gedachtes naar voren komen. Eén van de eerste gedachtes kan zijn “Hoe ga ik om met de pijn van de weeën?” De weeënkracht is immers een heftige sensatie en geeft de meeste vrouwen het gevoel pijn te ervaren. Gelukkig neemt de intensiteit van de weeën langzaam toe, waardoor je ook tijd krijgt om eraan te wennen. Bovendien heb je tijdens de hele bevalling tussen de weeëën door langere pauzes dan dat je weeën duren, zodat je kunt bijkomen en ontspannen.

Pijn is daarnaast een belangrijk hulpmiddel bij de bevalling. De pijn zet het lichaam namelijk aan tot het aanmaken van endorfines (lichaamseigen pijnstillers). Het advies is dan ook om je er niet tegen te verzetten, maar de pijn te accepteren. Verzet maakt immers adrenaline vrij, een stresshormoon dat de aanmaak van endorfines blokkeert (zie ‘Oxytocine en Adrenaline’).

Het accepteren van de pijn is vooral een mentale uitdaging. Elke vrouw gaat hier anders mee om. Belangrijk is dat je partner of andere aanwezigen je hierbij positief stimuleren. Positief denken helpt jezelf immers het gevoel te geven dat je de weeën aankan.

Soms betekent dit dat je even helemaal in jezelf moet keren en moet ervaren wat de weeën met je lichaam doen. Visualiseer hierbij bijvoorbeeld een echte ‘watergolf’. Op de top van de golf, de piek van de wee, duwt deze je kindje dieper het bekken in. Door visualisatie wordt je afgeleid van de pijn.

Als het even niet lukt om je mentaal af te sluiten voor de pijn, probeer dan niet gefrustreerd of in paniek te raken. Dit is een hele begrijpelijke reactie, maar hierdoor komt weer die adrenaline vrij. Vraag je partner of ons om hulp. Daarom vinden wij de continue begeleiding zo belangrijk. Wij zijn er voor je en slepen je er doorheen!

Er zijn gelukkig nog meer hulpmiddelen die je kunt inzetten om de pijn dragelijker te maken:

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Denk positief! Jij kunt deze weeën aan!

Comfortverhogende interventies

Er zijn verschillende manieren om met de pijn om te gaan en je zo comfortabel mogelijk te voelen. Zonder en met medicijnen. Doe wat jij denkt dat het beste bij je past.

  • Probeer je te ontspannen
  • Zoek afleiding
  • Rust uit tussen de weeën
  • Denk positief (elke wee is er eentje minder!)
  • Concentreer je op je ademhaling
  • Zorg dat je het lekker warm hebt

Manieren om met pijn om te gaan

Het overzicht hierna kan je helpen om te bedenken wat wel en niet bij je past. De voor- en nadelen zijn uit onderzoek naar voren gekomen.

  • Voortdurende ondersteuning
  • Van houding wisselen
  • In bad gaan
  • Geboorte TENS
  • Acupunctuur en acupressuur
  • Steriel water injecties

Dit kan je helpen om beter te ontspannen

Of lichamelijk en geestelijke ontspanning de pijn vermindert, is nog niet goed onderzocht. In elk gevoel voel je je rustiger en meer op je gemak. En paar ontspanningstips.

  • Yoga, autogene training, relaxatie en geleidelijke verbeelding
  • Massage
  • Hypnose
  • Aromatherapie en muziek
zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Lees voor uitgebreide informatie over pijn tijdens de bevalling de folder:
Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Je kan ons TENS apparaat gratis lenen, steeds meer zorgverzekeraars vergoeden het apparaat!
Lees hier verder.

En kijk (naar filmpjes) op de website:
De Verloskundige: pijnbehandeling

Medicamenteuze pijnbehandelingen

Medicijnen tegen de pijn
Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je naar het ziekenhuis, we dragen je zorg dan over aan de gynaecoloog. De reden is dat je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd bij toediening van medicijnen. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG). De apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar.

  • Ruggenprik (epiduraal)
  • Pompje met Remifentanil

In het geval van medicamenteuze pijnstilling mag je zelf kiezen of je dit wel/niet wil. Hoe sterk je wens vooraf voor wel of geen medicijnen ook is, probeer dit los te laten en pas te beslissen tijdens de bevalling. Dit voorkomt teleurstelling bij jezelf, bovendien weet je bij je eerste kindje nog niet hoe een wee voelt. Dus is het vooraf lastig te bepalen of en wat je nodig zult hebben.

Daarnaast zal de gynaecoloog je, afhankelijk van het verloop van de bevalling , een advies geven over welk soort pijnstilling op dat moment het meest effectief is.

NB. Pethidine en Lachgas zijn in het CWZ en Radboud UMC niet beschikbaar als pijnbehandeling tijdens de bevalling.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Probeer pas tijdens de bevalling te bepalen of je wel/geen medicamenteuze pijnstilling nodig hebt.