Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Ontsluitingsweeën

Meestal begint een bevalling met weeën. In het begin merk je dat deze nog kort en onregelmatig zijn. Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken. In het geval van echte weeën, zul je merken dat ze steeds frequenter komen (eerst elk half uur, dan elke 15 min, 10 min enz) en krachtiger worden. Een ander onderscheid is dat je voorweeën vaak in je hele buik voelt, terwijl je ‘echte’ weeën vooral onder in je buik, boven je schaambeen, of in je rug voelt. Probeer in deze ‘transformatiefase’ nog niet teveel rond te lopen, maar je energie voor later te bewaren.

De voorweeën gaan vanzelf over in echte weeën, die elke 5 min komen. De duur, kracht, frequentie en regelmaat kunnen per persoon verschillen, maar zullen geleidelijk toenemen. In deze ‘latente fase’ word je je voor het eerst bewust van (matig pijnlijke) weeën. De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur.

Sommige vrouwen ervaren niet een duidelijke opbouw, maar voelen direct dat de weeën goed doorzetten en om de 5 min (of sneller) komen. Dit is vaak het geval met weeën die volgen op het breken van de vliezen of als je al één of meerdere keren bevallen bent.

De ‘actieve fase’ start wanneer de weeën intenser worden en elke 2-3 minuten komen. Deze weeën duren ongeveer 60-80 seconden en je hebt ten minste 3 cm ontsluiting. De baarmoedermond is dun geworden (verstreken) en zal zich bij een eerste kindje met gemiddeld 1 cm per 1 tot 2 uur openen tot volledige ontsluiting (10 cm). Bij een volgend kind kan dit veel sneller gaan! Je zult merken dat je een modus zoekt om de weeën zo goed mogelijk op te vangen, zoals op je zij, zittend, staand of lopen (zie ‘baringshoudingen’). Variaties in houdingen zijn heel belangrijk, in deze fase gaat je kindje namelijk ook verder zakken in je bekken (indalen).

In deze fase van de bevalling zijn de weeën vaak heftig en zo krachtig dat het kan zijn dat je moet overgeven. Dit is vervelend maar niet ernstig. De baarmoeder trekt samen en de maag die er vlak tegenaan ligt, reageert hierop. Ook de darmen liggen tegen de baarmoeder aan. Deze trekken dan ook samen, waardoor je vaak naar het toilet moet en dunne ontlasting hebt.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Tip: put jezelf in het begin nog niet teveel uit, maar probeer zoveel mogelijk te rusten en spaar energie voor later!

De ontsluitingsweeën gaan van de transformatiefase over in de latente naar de actieve fase. Je bent dan écht aan het bevallen!

Tip: in de actieve fase is het belangrijk om van houding te wisselen!

Let op! Vanaf 37 weken is je kindje groot genoeg om geboren te worden. Als nog geen 37 weken zwanger bent en weeën hebt, bel dan eerder!